Zakwaszenie organizmu.
Widzisz archiwalną wersję tematu "Zakwaszenie organizmu." z forum pl.sci.chemia
Dorota ***
Witam
Ostatnio pewien "magik" od zdrowego żywienia dostał w swoje ręce znajome
dziecko. Ponoć mały (12 lat) jest zakwaszony od spożywania niezdrowej
żywności (tzn. za dużo białka).
Czy z punktu widzenia chemika istnieje taka możliwość? Wszak kwas żołądkowy
wg tej teorii sam w sobie powinen "zakwaszać" organizm. Chłopak ma
wykluczone z diety jogruty, sery - generalnie nabiał, który ponoć powoduje
zakwaszenie organizmu....
Moje drugie pytanie dotyczy generalnej zasady - czy wg chemików można
zakwasić lub przezasadowić (?) organizm przez spozywanie nadmiernej ilości
jakiegoś typu żywności?
Zaś kolejne pytanie dotyczy również posiłków - czy istnieje chemiczne
wytłumaczenie zalecenia owego "magika" ,by napoje spożywać pół godziny przed
posiłkiem, a w żadnym razie nie wolno wypić np. kompotu po obiedzie?

Pozdrawiam

Dorota

D.

/cut/
1. Ja tam magikom ŻADNYM nie wierzę.
(Dzięki jakiemuś-tam-magikowi moja siostra miała nie jeść przez 8 lat
mandarynek a przez 10 lat lodów :)i pić napar z sieczki przez 2 tygodnie
- mieszanina ok 20 ziół, z pkt widzenia chemicznego - bomba różnego
rodzaju związków, antybiotyków, etc... - NIE PIŁA !!!)
2. Bardziej chyba pytanie do jakichś biologów, biochemików, lekarzy.
3. Organizm chyba umie sobie radzić z nadmiarowymi elementami.
4. Za dużo białka ??? Chyba nigdy nie ma za dużo białka...
5. Odstawienie nabiału ?? - moim zdaniem totalna paranoja, poza tym
nabiał (chyba) jest bardziej zasadowy niż kwaśny...
6. patrz pkt. 1
D.

a Coca-Colę może pić ?? - to coś ma pH jak kwas solny w żołądku
PAndy



Ostatnio pewien "magik" od zdrowego żywienia dostał w swoje ręce znajome
dziecko. Ponoć mały (12 lat) jest zakwaszony od spożywania niezdrowej
żywności (tzn. za dużo białka).
Czy z punktu widzenia chemika istnieje taka możliwość? Wszak kwas
żołądkowy wg tej teorii sam w sobie powinen "zakwaszać" organizm.
Chłopak ma wykluczone z diety jogruty, sery - generalnie nabiał, który
ponoć powoduje zakwaszenie organizmu....


nie wiem co to za magik ale podchodzilbym z wieksza rezerwa do wszelkiej
masci cudownych diet
w kazdej diecie jednostronnej istnieje mozliwosc zaszkodzenia
organizmowi - diety wysokobialkowe z reguly stosuja kulturysci i osoby
bardzo aktywne fizycznie
warto poszukac wlasnie tam informacji np
http://www.sfd.pl/dieta_bialkowa,wskazana_czy_nie_JAK_NAJBARDZIEJ!!pr...
czy http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_diety.html
trawimy pokarm korzystajac tak z kwasow jak i zasad (zoladek i trzustka -
oczywiscie trzustka nie trawi)

Moje drugie pytanie dotyczy generalnej zasady - czy wg chemików można
zakwasić lub przezasadowić (?) organizm przez spozywanie nadmiernej
ilości jakiegoś typu żywności?


Mozna napewno zaszkodzic stabilnosci organizmu sztucznie zaburzajac
rownowage pokarmu - zdrowy czlowiek powinien jesc normalne pozywienie

Zaś kolejne pytanie dotyczy również posiłków - czy istnieje chemiczne
wytłumaczenie zalecenia owego "magika" ,by napoje spożywać pół godziny
przed posiłkiem, a w żadnym razie nie wolno wypić np. kompotu po
obiedzie?


istnieje bardzo praktyczne wytlumaczenie - chodzi o nierozcienczanie sokow
zoladkowych a wiec o nieutrudnianie procesu trawienia

http://pl.wikipedia.org/wiki/Trawienie

A prywatnie uwazam ze jesli jest jakis problem to sie idzie do lekarza a
nie magika od zdrowego zywienia - szczegolnie w wypadku dziecka nie
eksperymentuje sie z zadnymi specjalnymi dietami o ile nie wskaze na to
lekarz, sa przeciez lekarze dietetycy ktorzy ustalaja wialsciwa diete przy
danym typie schorzenia - jesli dziecko jest zdrowe to absolutnie nie
powinno sie stosowac zadnych specjalnych diet - jesli jest jakis problem
zdrowotny to trzeba po prostu sprawdzic co jest przyczyna problemu i
podjac wlascwie leczenie - zadna dieta nie zastapi leczenia, to jedynie
wspomaganie.

Dorota ***

A prywatnie uwazam ze jesli jest jakis problem to sie idzie do lekarza a
nie magika od zdrowego zywienia - szczegolnie w wypadku dziecka nie


Ja to wiem, ale rodzice tego dzieciaka raczej nie. :-( Są odporni na
wszelkie próby tłumaczenia, to dom, gdzie króluje homeopatia i energia
kosmiczna ;-).

Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi.

D.

rtoip7
Witam

Polecam książkę Sang Whang'a "Odwracanie procesu starzenia się".

Chłopak ma
wykluczone z diety jogruty, sery - generalnie nabiał, który ponoć powoduje
zakwaszenie organizmu....


http://zakwaszenie.pl/produkty_spozywcze_zakwaszajace.html

Moje drugie pytanie dotyczy generalnej zasady - czy wg chemików można
zakwasić lub przezasadowić (?) organizm przez spozywanie nadmiernej ilości
jakiegoś typu żywności?


Można. Bakterie nie lubia zasady jak wody utlenionej. W koncu woda
zasadowa zawiera o wiele więcej tlenu niż kwaśniejsza (OH- zamiast H2O
lub H+) Praktycznie wszyscy jestesmy zakwaszeni i przez to chorujemy,
ponieważ nie mamy naturalnej ochrony.

A prywatnie uwazam ze jesli jest jakis problem to sie idzie do lekarza a
nie magika od zdrowego zywienia - szczegolnie w wypadku dziecka nie
eksperymentuje sie z zadnymi specjalnymi dietami o ile nie wskaze na to
lekarz, sa przeciez lekarze dietetycy ktorzy ustalaja wialsciwa diete przy
danym typie schorzenia - jesli dziecko jest zdrowe to absolutnie nie
powinno sie stosowac zadnych specjalnych diet - jesli jest jakis problem
zdrowotny to trzeba po prostu sprawdzic co jest przyczyna problemu i
podjac wlascwie leczenie - zadna dieta nie zastapi leczenia, to jedynie
wspomaganie.


lekarze nic o tym nie wiedzą

3. Organizm chyba umie sobie radzić z nadmiarowymi elementami.


Bo brakuje wypłukujących nadmiarowe. Nerki nie umią sobie radzic.

4. Za dużo białka ??? Chyba nigdy nie ma za dużo białka...


jest

5. Odstawienie nabiału ?? - moim zdaniem totalna paranoja, poza tym
nabiał (chyba) jest bardziej zasadowy niż kwaśny...


Paranoja, ale i tak jest kwaśny.

Zaś kolejne pytanie dotyczy również posiłków - czy istnieje chemiczne
wytłumaczenie zalecenia owego "magika" ,by napoje spożywać pół godziny
przed posiłkiem, a w żadnym razie nie wolno wypić np. kompotu po
obiedzie?


Napoje podwyższają pH soków żołądkowych i rozcieńczają je, więc
potrzeba więcej wyprodukować.

a Coca-Colę może pić ?? - to coś ma pH jak kwas solny w żołądku


Coca-Cola ma pH 2,5, ta skala jest logarytmiczna!!!

lcc

Można. Bakterie nie lubia zasady jak wody utlenionej. W koncu woda
zasadowa zawiera o wiele więcej tlenu niż kwaśniejsza (OH- zamiast H2O
lub H+) Praktycznie wszyscy jestesmy zakwaszeni i przez to chorujemy,
ponieważ nie mamy naturalnej ochrony.


A to nie powinno trafic na pl.misc.paranauki?
Jędruś

Witam
Ostatnio pewien "magik" od zdrowego żywienia dostał w swoje ręce znajome
dziecko. Ponoć mały (12 lat) jest zakwaszony od spożywania niezdrowej
żywności (tzn. za dużo białka).


Witam Dorota
Ten wątek powinien być założony na grupie dyskusyjnej biologia, medycyna.
:)

Do zakwaszenia organizmu dochodzi wtedy kiedy spożyty pokarm wymusza na
żołądku zwiększone wydzielanie kwasu solnego (pożywienie termiczne zniszczone
bogate w białko). Ten kwas solny organizm musi zneutralizować i to już w
początkowym odcinku dwunastnicy (odcinek uk. pokarmowego leżący za żołądkiem).
To właśnie ta neutralizacja obniża pH krwi i limfy doprowadzając do
zakwaszenia organizmu i to na kilka godzin.
Jeżeli takie sesje posiłkowe powtarzają się co kilka godzin to organizm jest
praktycznie cały czas zakwaszony.

Po czym poznać zakwaszenie organizmu: bardzo prosto sprawdzić pH moczu
(papierkiem wskaźnikowym), to można zrobić w domu (mocz świeży tzw. środkowy
strumień). pH niezakwaszonego organizmu powinno się wahać w granicach 6,8-7,2
(czyli obojętne).

Sposoby na odkwaszenie organizmu:
Spożywanie surowej ewentualnie lekko podgrzanej żywności (do 40 stopni)
artykułów bogatych w kwaski organiczne t.j. owoce, warzywa, zielenina,
podkiełkowane nasiona.
Dodawanie do potraw soku z cytryny lub kwasku cytrynowego (zobacz cykl Krebsa
w biochemii)który działa odkwaszająco ponieważ jest w organizmie
metabolizowany do dwutlenku węgla i wody, dwutlenek węgla jest znacznie
szybciej usuwany przez płuca (to są minutowe sprawy)) w porównaniu z jonami
chloru i wodoru wydalanymi przez nerkę wraz z moczem(kilka godzin).
Polecam artykuł:
http://www.zakwaszenie.pl/jak_dochodzi_do_zakwaszania.html

Długotrwałe zakwaszenie organizmu powoduje:
Wytrącanie się różnego rodzaju złogów w narządach wewnętrznych np. kamienie
nerkowe, kamienie żółciowe itp.
Jednym ze środków rozpuszczających kamienie nerkowe jest właśnie cytrynian potasu.

Dlatego warto monitorować pH moczu.

Dla przykładu kamienie nerkowe: Najlepszym antydotum na szczawiany wytrącające
się w nerkach to kwasek cytrynowy lub sok z cytryny bogaty w ten związek.
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=16416287
Fragment:
Title: Citrate provides protection against oxalate and calcium oxalate crystal
induced oxidative damage to renal epithelium
Authors: BYER Karen KHAN Saeed R.;
Résumé / Abstract
Purpose: Oxalate and calcium oxalate (CaOx) crystals are injurious to renal
epithelial cells. The injury is caused by the production of reactive oxygen
species (ROS). Citrate is a well-known inhibitor of CaOx crystallization and
as such it is one of the major therapeutic agents prescribed. Since citrate
increases cellular reduced nicotinamide adenine dinucleotide phosphate and
glutathione (GSH), we hypothesized that exogenously administered citrate
should act as an antioxidant and protect cells from oxalate induced injury.

Tłumaczenie:
Tytuł: Cytryniany (kwasek cytrynowy) chronią przed kwasem szczawiowym i
szczawianem wapnia które indukują uszkodzenia oksydacyjne (tlenkowe) w
wyściółce tkanki nerki.

Abstrakt:
Cel: Kryształy szczawianów i szczawianu wapnia (CaOx) uszkadzają komórki
wyściółkowe nerek. Ww. uszkodzenie jest spowodowane poprzez tworzenie się
reaktywnych tlenków (ROS). Cytryniany są dobrze znanym inhibitorem powstawania
kryształów szczawianów (CaOx) i jako taki jest najważniejszym stosowanym
środkiem terapeutycznym. Cytryniany wzmagają proces redukcji NADP ( fosforanu
dinukleotydu amidu nikotyniwego) oraz glutationu (GSH), Nasza hipoteza ww.
mechanizmu to: dostarczanie cytrynianu (kwasku cytrynowego) działa
przeciwutleniająco i chroni komórki przed uszkodzeniami ze strony
odkładających się szczawianów w organizmie.

Pozdr.
Jędruś

rtoip7

Do zakwaszenia organizmu dochodzi wtedy kiedy spożyty pokarm wymusza na
żołądku zwiększone wydzielanie kwasu solnego (pożywienie termiczne zniszczone
bogate w białko). Ten kwas solny organizm musi zneutralizować i to już w
początkowym odcinku dwunastnicy (odcinek uk. pokarmowego leżący za żołądkiem).


Również przy regularnym spożywaniu zakwaszających produktów.

Po czym poznać zakwaszenie organizmu: bardzo prosto sprawdzić pH moczu
(papierkiem wskaźnikowym), to można zrobić w domu (mocz świeży tzw. środkowy
strumień). pH niezakwaszonego organizmu powinno się wahać w granicach 6,8-7,2
(czyli obojętne).


Można kupić elektroniczny wskaźnik pH.

Sposoby na odkwaszenie organizmu:
Spożywanie surowej ewentualnie lekko podgrzanej żywności (do 40 stopni)
artykułów bogatych w kwaski organiczne t.j. owoce, warzywa, zielenina,
podkiełkowane nasiona.


Grejfruty, cytryny, większość warzyw, ziemniaki.
http://zakwaszenie.pl/produkty_spozywcze_alkalizujace.html

(OH- zamiast H2O lub H+)


poprawka:
OH- zamiast H2O lub H+, które łączy się z H2O: H+ + H2O → H3O+)

pytanie niebiologa nt. odpornosci organizmu na choroby...
2 reakcje [chemia organiczna] - proszę o podpowiedź, nakierowanie
Jak organizm odróżnia swój antygen od obcego?
odczyn roztworów soli kwasów organicznych
  • www hustler com
  • logo coca cola
  • budowa kominka z cegly
  • 200zl wymiana radeona hd4550 na cos szybszego
  • twierdza;boyer
  • Wczasy w Ustce
  • biochemia moczu
  • installatie uhp4 opel
  • Skawa Witanowice
  • Zbiór tematów z for internetowych ## Indeks